تاریخ صعود و سقوط مسلمانان در اندلس
#فتح_اندلس، حماسهای تاریخی و فرهنگی است که در قرن هشتم میلادی به وقوع پیوست و نشانهای از اوج اقتدار مسلمانان در سایهی علم و فرهیختگی بود. در این فتح، سپاهیان مسلمان با رهبری طارق بن زیاد، با عزم و ارادهای پولادین، از دریا عبور کردند و سرزمینهای پرآوازهی اندلس را به تصرف خود درآوردند. اندلس، یکی از ۱۷ بخش خودمختار کشور اسپانیا کنونی است.
این واقعه، آغازگر دوران شکوفایی علمی، ادبی و فرهنگی در این دیار گشت، که به نام «اندلس اسلامی» شناخته شد. در این سرزمین، هنر و علم در هم آمیخت، و بر غنای فرهنگی اروپا افزوده شد. معماریهای زیبا، کتابخانههای معتبر و فلسفههایی که در این دیار شکفت، گواهی است از همزیستی مسالمتآمیز فرهنگ
ها و اندیشهها. فتح اندلس به عنوان نمادی از همدلی و پیشرفت در تاریخ مسلمانان، همواره به یادگار خواهد ماند و در نور این فتح، اندلس نه تنها سرزمینی تازه، بلکه مرکز نور و دانایی شد که تأثیراتش بر دانش بشری تا قرنها ادامه داشت. مسلمانان حدود 800 سال در آنجا حکومت کردند که هنوز هم آثار اسلامی و بناهای معماری اسلامی در جای جای آن به چشم میخورد. در این بین مسیحیان در تلاش بودند تا سرزمینهای خود را پس بگیرند و قدرت مسلمانان را تضعیف کنند. وقتی دیدند حریف جنگاوران مسلمان نمیشوند، به حلیههای فرهنگی متوسل شدند! و دختران زیبای اروپایی را بدون حجاب و پوشش روانه اسپانیا کردند، این دختران آموزش دیده، شروع به اغفال و فاسد کردن جوانان مسلمان شدند و کمکم آنها را گرفتار فحشا و تفرقه و فساد اخلاقی کردند. این مصیبت به سرعت پیش رفت و سرداران را هم درگیر و آلوده کرد! وقتی که این درخت تنومند و قدرتمند از درون خالی شد، مسیحیان با یک حمله نظامی مسلمانان را از پای درآوردند. با کشتار بیرحمانه مسلمانان و مهاجرت آنها از آن مکان اسپانیا بار دیگر به دست مسیحیان افتاد. آری اینگونه بود و شد؛ سرنوشت یک ملت قهرمان مسلمان که سالها در سایه طرفداری از دین و آیین خود به بزرگترین قدرتها رسیدند وعالی ترین نمونههای تمدن را از خود به یادگار گذاشتند. اما از آن ساعتی که گناه در میان آنها شایع شد و دست از احکام مقدس اسلام برداشتند و آنها را پشت سر انداختند، اسباب نابودیشان فراهم شد و دشمن بر آنها مسلط گردید و به فجیع ترین وضع گرفتار شدند. و باید گفت تاریخ آموزگاری ارزشمند است که به خودی خود تکرار نمیشود، بلکه این آدمها هستند که تاریخ را تکرار میکنند، هرچند با شکل و شمایل دیگر و رفتار و کرداری دیگر. گسترش اباحیگری در میان مردم و دور شدن تدریجی از آموزههای دینی و اسلامی، کاهش و ضعف قدرت نظامی و عدم اتحاد طوایف مسلمان از عوامل سقوط سرزمینهای اسلامی خواهد بود. پس باید هوشیار شد و دانست که گناه و عدم اتحاد و پشت گوش انداختن فرامین رهبر جامعه چه بلایی میتواند سر مردم و دین و مذهب یک کشور بیاورد.
اما افسوس که به فرموده امیرمؤمنان:
«ما اکثر العبر و اقل الاعتبار»
چه بسیارند عبرتها و چه اندک است، عبرت گرفتن.
بیاییم بر اساس دستور قرآن کریم در تاریخ گذشتگان سیر کنیم و از آن عبرت بیاموزیم و از آرمانها و اصول انقلاب اسلامى، امام و شهدا پاسدارى نماییم; چرا که سنت الهى بر این است:
«ان الله لایغیر ما بقوم حتى یغیروا ما بانفسهم»
همانا خداوند سرنوشت هیچ گروهى را تغییر نمىدهد مگر آن که آنان آنچه را که در خودشان است تغییر دهند.
باشد که پند و عبرت بگیریم تا دچار تکرار تجربیات تلخ تاریخ نشویم.
#به_قلم_خودم
#سُمیه_خانوم_اُم_الحسین
آخرین نظرات