#به_قلم_خودم
#چالش_نوشتن
#جوال_ذهن #آزاد_نویسی
#سمیه_خانوم_اُم_الحسین
30مرداد سالروز بزرگداشت:
محمدباقر بن محمدتقی مجلسی
«معروف به علامه مجلسی یا مجلسی دوم» (1037 - 1110ق)
#علامه_محمدباقر_مجلسی به خاطر کلام زیبا و اشعار دلنشین و رفتار و گفتار نیکو در محافل و مجالس به مجلسی لقب یافته بود و خاندان عالی قدر آنان نیز بدین نام شهرت یافته بودند.
ملا محمدباقر مجلسی فرزند ملا محمدتقی مجلسی، در سال 1037هجری قمری در اصفهان زاده شد و در سال 1110 هجری قمری، در همان شهر چشم از جهان فرو بست. او به «مجلسی دوم» و پدر بزرگوارش به «مجلسی اول» مشهور است و هر دو در شمار دانشمندان بزرگ شیعه می باشند.
علامه محمد باقر مجلسی از بزرگترین عالمان شیعه است که خدمات گوناگون و فراوانی به جهان اسلام و مذهب تشیع کرده است. از جمله خدمات فرهنگی و دینی او تألیف کتابهای بسیاری در موضوعات مختلف دینی به دو زبان فارسی و عربی است. امّا در میان آثار گران سنگ علامه مجلسی، مجموعه عظیم#بحارالانوار که به حق دایرة المعارف بزرگ شیعه است
بیش از دیگر آثار وی موجب شهرت او شده است. وی از محدثان و فقیهان مشهور شیعه
در قرن یازدهم هجری قمری بود. علامه مجلسی در علوم مختلف اسلامی مانند تفسیر،حدیث، فقه، اصول، تاریخ، رجال و درایه تخصص داشت از میان شاخههای علوم اسلامی بیش از همه به حدیثنگاری علاقه داشت . مشهورترین کتاب او، مجموعه پرحجم حدیثی به نام بحارالانوار است که نقش بارزی در احیای جایگاه حدیث در منظومه معرفت دینی داشت.
او با تربیت شاگردان و آثار پرتعداد خود که بسیاری از آنها را به زبان فارسی و برای استفاده عموم مردم نگاشت، بر فرهنگ شیعی و روشهای علمی علمای پس از خود تأثیر گذاشت.وی به دلیل همکاری با حکومت صفویان و نقش بارز سیاسی و اجتماعیاش در آن دوران از شهرت زیادی برخوردار است.
وی منتقد صوفیه بود و با تصوف خانقاهی مخالفت میورزید و در دوران سلطنت شاه سلیمان صفوی به مقام «شیخ الاسلام» رسید، و در دوران سلطان حسین صفوی صاحب نفوذ بود.
حقوقی که علامه مجلسی بر جامعه شیعه دارد.
مطابق نقل مرحوم سیدمحمدباقر خوانساری مؤلف «روضاتالجنات»، از کتاب «حدائق المقرّبین» تألیف میر محمد صالح خاتونآبادی، شاگرد و داماد علامه مجلسی، وی در شرح حال استادش مجلسی، شرح مفصلی نوشته است که در ادامه مروری بر آن خواهیم داشت:
هیچیک از دانشمندان گذشته و متأخرین آنها، در جلالت قدر و عظمت شأن و جامعیت به پای او نرسیدند؛ وی از جهاتی چند بر مذهب شیعه حق دارد که از همه روشنتر شش حق است که ذَیلاً بدان اشاره میشود:
#اول اینکه علامه مجلسی شرح «کتب اربعه» شیعه را که در تمام اعصار، مدار استفاده دانشمندان ما بوده است، تکمیل کرد و مشکلات آن را حل کرد و مطالب پیچیده آنها را که بر فضلای اقطار پوشیده بود، روشن ساخت؛ او «کافی» و «تهذیب» را شرح کرد؛ در شرح «مَن لا یَحضُرُهُ الفقیهُ» اکتفا به شرح پدرش (مجلسی اول) نمود و مرا (میر محمد صالح خاتونآبادی) مأمور ساخت که «استبصار» را شرح کنم و از برکت اشاره آن بزرگوار من هم آن را شرح کردم؛ هنگام وفاتش وصیت کرد که بقیه شرح او را بر کتاب “کافی” نیز تمام کنم (مِرآة العقول)، و اینک بر حسب امر شریف او مشغول به شرح آن هستم.
#دوم اینکه وی سایر اخبار ما را که از ائمه اطهار (ع) روایت شده و اخبار کتب اربعه، در مقابل آن مانند قطره در برابر دریا است، در مجلدات (25 جلدی قدیم و 110 جلدی جدید) بحارالانوار گرد آورد؛ بحارالانوار کتابی است که حتی تألیف یک جلد آن برای علما طاقتفرسا است و از لحاظ جمعآوری و ضبط و فوایدی که دارد و احاطه بادله و اقوال علما در هر باب، در مَجامِع شیعه مانند آن نوشته نشده است.
#سوم اینکه مؤلفات فارسی بسیار سودمند او دارای نفع دنیوی و اُخرَوی است و باعث هدایت غالب عوام اهل عالم شده، بهطوری که کمتر خانهای از شهرهای شیعهنشین است که یکی از تألیفات وی به آنجا نرسیده باشد!
#چهارم اینکه وی در بر آوردن نیازمندیهای مؤمنین و دفاع از حقوق آنان چنان بود که نمیگذاشت ستمگران به آنها ظلم کنند، شرّ آنها را از سر ایشان برطرف میساخت و خواستههای بیچارگان را به گوش اولیای امور میرسانید، تا بهکار آن درماندگان بیدست و پا آنطور که میباید، رسیدگی کنند.
شیعه در حدیث مدیون علامه مجلسی بزرگوار است.
علامه مجلسی بعد از یک عمر گرانبها و تعلیم و تربیت صدها شاگرد دانشمند، و تألیف و تصنیف و ترجمه دهها کتاب سودمند و مؤثّر دینی به عربی و فارسی و آن همه آثار خیری که از خود به یادگار گذاشت، مطابق نقل «رَوضات الجنّات» در شب بیستوهفتم ماه مبارک رمضان سال 1110 هجری، اوایل سلطنت شاه سلطان حسین صفوی در 73 سالگی از دنیا رفت و در مسجد جامع اصفهان کنار پدر علامهاش، ملّا محمد تقی مجلسی مدفون شد.
#شادی_روحش_صلوات
بزرگداشت علامه مجلسی
آخرین نظرات